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CHAPTER I - BEHAVIOUR RULES

art. 1
It is undoubtedly a title of honour to be proposed for the admission to the Club;
becoming Members is a great behaviour engagement to discharge.
Duty of the Members Presenters is to explain the new-admitted Member rights and duties clearly stated in the Statute and 
in the Internal Regulations. 

art. 2
First act of the new Member is visiting the sitting President out of kindness, if possible taken at least by one of the Members 
Presenters. 

art. 3
In the Club rooms men must always wear, in winter or in summer, a suit jacket and tie.
Women, relatives and guests must always be dressed appropriately for the level of decorum of the Club.
The butler, or their substitute, has been instructed to refuse entry to men who are not wearing a suit jacket and tie. 

art. 4
All those attending the guestrooms, above all after 7.00 p.m., are asked to wear formal clothing. 

art. 5
By entering the Club rooms it is act of necessary courtesy to introduce oneself to the present Co-members that do not know 
each other. 

art. 6
Each Member must inform his Guests about the behaviour rules that regulate the Club frequentation, in particular the rule 
requiring a suit jacket and tie and forbidden use of mobile phones in the dining rooms.

art. 7
Each Member must inform his Guests about the behaviour rules that regulate the Club frequentation, in particular the rule 
requiring a suit jacket and tie and forbidden use of mobile phones in the dining rooms.

art. 8
The mobile phones on may not be used in the dining or reading- rooms. 

art. 9
Animals of any kind and sizes are not allowed to enter the rooms. 



CHAPTER II - CLUB ROOMS

art. 10
The Club seat includes the rooms for general use, toilet facilities and administration office. A part of the rooms is adapted as 
guest quarters and generally the relatives and guests of the Members are exclusively allowed to enter them. Members’ consort 
and children can enter the guestrooms even if not accompanied by the Members themselves; on the contrary, the under age 
sons must be always accompanied at least by one parent. 

art. 11
Exceptionally, when the rooms of the guest quarters are occupied and, generally, after 9.00 p.m., also some rooms can be used 
that are usually reserved to the Members. Anyway, the entrance to the reading, writing rooms and to the library is always 
reserved to the Members. Possible departures can be allowed by the Board, on the occasion of social shows. 

CHAPTER III - MEETINGS and GUESTS 

art. 12
Only the Members have the authority to welcome to the Club their guests they guarantee for. 

art. 13
Members of related Clubs have the same rights and responsibilities as members of the Club and can access the Club with 
prior introduction and booking by the Club of origin.
Costs of services provided to said members will be charged by the administration to the same Members. 

art. 14
Members are not allowed to organize invitations that specify the periodical meeting of Associations, Firms and Corporations 
for which the Club could be used as registered office.
Any meeting having political and/or religious character is forbidden. 

art. 15
As far as convivial meetings with more than 20 guests are concerned, the request of booking must be addressed to the 
management – even through the butler or the Treasurer’s office – for the previous acceptance and approval of the menu as 
well as of the price.
To avoid unusable and unpleasant protests, the indicated number of guests, always to be confirmed at least two days before, 
becomes the charge basis even in case of any absences.
The Member that should desire to use the guest quarters with a group between 5 and 20 Guests, must anyway book in time, 
also to avoid possible difficulties coming from other concurrent, valid and important engagements of the Club.
The Member requiring a reserved use of one or more rooms to exclusive party is bound to ask the Board in writing and 
opportunely the authorization.
All telephone booking inquiries must always be sent in time not disturbing the good result of the table-service; therefore from 
12.00 to 15.00 and from 19.00 on, the personnel is authorized not to accept possible demands.
Finally, especially for the most important meetings, the Club reserves to ask bookings or confirmations by letter or fax. 



art. 16
The Service Chief on duty will provide a copy on the Member’s account of the amount for the service provided. 

CHAPTER IV - PROGRAMME 

art. 17
The Club is generally open from 11.oo a.m. to 24.00, except for the weekly closing date.
The weekly closing day and the summer vacation closing period is fixed year after year by the Board.
The restaurant kitchen is open from 12.30 to 3.00 p.m. and from 7.30 p.m. to 10.00 p.m. On Members’ request the hours 
can be extended, to a certain extent, later than what was indicated above.
Use of the restaurant after hours needs to be approved in advance by the Club’s administration and all costs will be charged 
to the relevant Member. 

CHAPTER V - ADMINISTRATION 

art. 18
The Administration is open from Monday to Friday from 9.00 a.m. to 5.00 p.m. except during the month when the Club is 
closed for summer vacation.
Payment terms and methods for the services provided to the Members by the Club, for the Club entrance fee and for the 
Club annual fee are decided by the Board.
The Board can also decide for possible extended payments or payments in installments and their specific methods.
For the new Members, the Club annual fee for the year in which they join the Club, will be half of the expected annual fee 
for that year.
The Members must consider that late payments of the partnership share or of the guestrooms fees cause sizeable financial 
burdens.
Important duty of each Member is to communicate to the Administration their full name, date of birth, tax number, 
telephone and fax contact details, address, including e-mail, and any other information required by law. 

CHAPTER VI - SOCIAL ACTIVITIES 

art. 19 ~ Games
In the Club rooms are admitted only games that are not forbidden by the law. 

art. 20 ~ Related Clubs
The Club is related to other Italian and foreign Clubs under reciprocal terms.
To access a related club you will need to organise an advance booking by phone with the Club’s administration. 

art. 21 ~ Durable rules
Ogni Socio ha il diritto di usufruire di tutti i servizi prestati dal Circolo purchè in regola con le obbligazioni sociali. Ogni 
Socio ha il dovere di rispettare le norme statutarie e regolamentari. Ogni Socio ha il diritto-dovere di collaborare con gli 
Organi Direttivi ed Amministrativi per il miglior conseguimento dei fini sociali.



CHAPTER VII - CLUB AMBASSADOR 

art. 22 ~ Club Ambassador

22.1
The Board, within its own powers, can nominate one or more Club Ambassadors chosen amongst the members.

22.2
Club Ambassadors are chosen amongst the members who are endowed with requirements of remarkable reputation, no 
older than 75 (seventy-five) at the moment of the nomination and who have been in charge as Club Chairman and/or Vice 
Chairman for at least 2 (two) mandates, even not consecutive.

22.3
Club Ambassadors, in compliance with the programs decided by the Board, and together with the Chairman, are in charge 
of the following activities:
-  they take part to social meetings, conventions, conferences, and any further activities aimed at promoting the image and 
prestige of the Club within the civil society and the Institutions representing the Chairman and or the Vice Chairman pro 
tempore in case of their absence;
-  in case of presence of the Chairman or Vice Chairman pro tempore, Club Ambassadors shall assist the activities carried on 
by the Chairman and/or the Vice Chairman, helping them in representing the Club.

22.4
Club Ambassadors might be appointed by the Chairman or by the Board, through specific approval, with roles of responsibility, 
defined at each time. Each Club Ambassador shall remain in charge for the period indicated in the nomination approval. The 
appointment can be revoked at any time by the Board through previously authorized approval by the Ordinary Assembly. At 
any case, the appointment comes to an end when the member turns 90 years old. 


